ACHTERGRONDEN

Podcast #76 - Online werken aan onderwijsarrangementen...

Op 21 maart 2018 start de online training voor het duurzaam ontwikkelen van onderwijsarrangementen in schoolorganisaties voor prinmair en voortgezet onderwijs. In deze podcast hoor je meer over het hoe, wat en waarom. Meer informatie over deze training is ook te vinden op www.sarphatie-online.nl.

 

 

Podcast #77 - De nieuwe IB opleiding ...

In gesprek met Lucienne Gravestein (ib-expert) over haar nieuwe IB opleiding. We hebben het over de achtergronden van haar training en hoe startende ib'ers kunnen profiteren van deze online aanpak. Meer informatie over deze opleiding vind je hier.

 

 

Podcast #78 - Hoogbegaafd & passend onderwijs

Gesprek met Jantine van Heusden, leerkracht Op Koers (Stichting VCO), over passend onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Wat is er nodig voor leerlingen met deze specifieke onderwijsbehoeften? Wat is daarover bekend en, hoe kunnen specifieke onderwijsarrangementen bijdragen aan een passend onderwijsaanbod?

 

Podcast #79 - Communicatie op de basisschool

Hoe is het eigenlijk gesteld met de communicatie van basisscholen? Jozet Niehof denkt daar het hare van en geeft adviezen. We bespreken wat er bij de communicatie van basisscholen komt kijken. Aandachtspunten en tips van een communicatiexpert.

 

Podcast #80 - TOS op de kaart

In het kader van een campagne om aandacht te vragen voor taalontwikkelingsstoornissen spreek ik met Margot Visser-Bochane, hogeschooldocent/ onderzoeker op de Hanzehogeschool Groningen.

Margot vertelt over een nieuwe app die wordt gebruikt voor het opsporen van taalontwikkelingsstoornissen.

Op 21 september 2018 is er een groot taalcongres in Leeuwarden.

 

 

Podcast #81 - TOS op de basisschool

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een van de meest voorkomende stoornissen bij kinderen. Dat betekent dat iedere leraar ermee te maken krijgt en dat gemiddeld in elke klas van dertig kinderen twee kinderen een TOS hebben. Het komt hiermee vaker voor dan ADHD en veel vaker dan autisme.

Een inhoudelijk gesprek met Bernadette Sanders, auteur van 'Taalontwikkelingsstoornissen in de klas - Praktische handelingsadviezen en tips'. Meer informatie over haar werk is te vinden op Smartonderwijs.

 

Podcast #82 - Excellente scholen, hoezo?

Voor deze podcast sprak ik met Pascal Cuijpers die zijn vraagtekens zet bij het predikaat excellente school van de inspectie. Van zijn hand verscheen een artikel in de Trouw van 7 maart 2018. Ook schreef hij 'Leraren hebben meer vakantie dan gewone mensen'

en 'Leraren zijn net echte mensen'.

 

Podcast #83 - De kracht van het vmbo

In gesprek met Marianne Koot van &Koot over onderwijs waarvoor pubers wel hun bed uitkomen...een manier van werken die uitdaagt om aantrekkelijk onderwijs voorbij de schoolmuren te maken, vanuit het motto: 'Leergierigheid vanuit nieuwsgierigheid'.

 

 

Podcast #84 - Toegankelijk passend onderwijs

In gesprek met Rebecca Talbot die vertelt over haar ervaringen met de toegankelijkheid van het onderwijs. We bespreken letterlijke en figuurlijke drempels. Rebecca geeft suggesties ter bevordering van de toegankelijkheid zodat het onderwijs beter bereikbaar wordt voor iedereen.

 

 

Podcast #85 - Het reptielenbrein

Een podcast over de zoektocht naar de relatie tussen het reptielenbrein en ondernemen in het onderwijsveld. Als je een bijdrage wilt leveren aan dit mini-onderzoek dan kan dat via deze link. Reacties worden anoniem verwerkt en ik verzamel geen persoonsgegevens.

 

 

Podcast #86 - Gamebased leren in het onderwijs

Over gamebased leren in gesprek met Harriet Kollen van het Pakhuis voor Onderwijsinnovatie. Hoe gamebased leren samenwerken en creativiteit stimuleert. De toepassing van Seppo.

 

 

Podcast #87 - ONline werken bedrijfsblik

Een gesprek met Bart van Zevenbergen over hoe online werken in het bedrijfleven ook voor het onderwijs interessant is. Denk alleen maar over de werkdruk en de voordelen van 'handig' werken.

 

 

Podcast #88 - Over Meestert!

Meer meesters voor de klas, is het doel van stichting Meestert! Edwin Borger, een van de initiatiefnemers, vertelt over de uitgangspunten en projecten om meer meesters voor de klas te krijgen en te houden.

 

 

Podcast #89 - Passend onderwijs voor zmlk

Een gesprek met Mariel Cordang over onderwijs aan kinderen die zeer moeilijk leren. Over de kansen en hoe passend onderwijs voor deze kinderen heel goed haalbaar is. Maar niet alleen jubelverhalen hoor, we hebben het ook over valkuilen als de kritische succesfactoren in het fundament van onderwijsarrangementen niet goed geborgd zijn.

 

 

Podcast #90 - Het roer om...

Simone Sarphatie blikt terug op het afgelopen schooljaar. Evalueren, reflecteren en introspectie. Met het motto: evalueren is oké, als je er maar een actie aan verbindt, heeft zij ook podcastnieuws.

Podcasts lezen? Bestel een gesigneerd exemplaar van Het Grote Non-Stop Onderwijskwesties Marathon Podcast Boek via deze link.

 

 

Ideeënbus...

 

Sinds mei 2017 maak ik De Onderwijskwestie met veel plezier en inspiratie. De lijst met onderwerpen is nog lang niet opgedroogd, maar zonder sponsor(en) lukt het mij niet langer de wekelijkse uitzendingen te realiseren. Als jij een suggestie hebt, een sponsor bent of kent neem dan alsjeblieft contact met mij op.

Wil jij graag meewerken aan een uitzending? Geef dat dan door en we maken een afspraak